Google citygbg.se

Gamla järnvägstationen i Haparanda

Haparandas järnvägstation byggdes 1918 och var ändstation ända till sommaren 2000. Till vänster på denna bild, eller österut, har du en järnvägsbro som går över mynningen av Torne älv till Nedertorneå i Finland. Här ligger två spårbredder på grund av att Sverige och Finland har olika spårvidd. Vid Nedertorneå hittar du Gustav IV:s kyrka med många gamla soldatgravar från slutet av 1700 talet samt många minnen från den tid då Finland var ett svenskt landskap.

gamla station i haparanda
Denna station var slutstation på den gamla Norrlandsbanan som började byggas 1900. Man lade sedan, allt eftersom, bana till Morjärv, sedan Lappträsk, Karungi och slutligen ända ner till Haparanda. Stationshuset används idag som ungdomens hus. Det ser dock ut som om persontrafiken kommer igång igen nu efter att tågkompaniet tagit över driften. Man har provat men fick, tyvärr, ett fel på vägen. se mer på kuriren>>>.

Kuriren.nu skriver att det tagits beslut om att öppna för persontrafik igen. Jag ser även på P4 Norrbotten att beslutet är taget och att du skall kunna åka tåg från luleå till Finland från och med 2020. Se mer här>>>

hem igen